Presentation av styrelsen

Ordförande – Hulda Wirsén

Inriktning och examensår: Mark/växtagronom, examen år 2010

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag är ursprungligen från norra Öland med lantbrukarsläkt på mammas sida. Gick Bollerups naturbruksgymnasium (99-02) och därefter på Ultuna (04-10). Under somrarna jobbade jag fyra säsonger på växtskyddscentralen, efter examen som växtodlingsrådgivare i Halland (10-13) och därefter som rådgivare i Norrbotten och Västerbotten. Sedan början av 2019 jobbar jag som samordnare för Norrbottens livsmedelsstrategi, Nära Mat, med en anställning på Länsstyrelsen i Norrbotten. I Överkalix där jag bor driver vi i familjen ett modernt lantbruksföretag, Stora Mu AB, med en SRB-besättning om 140 årskor. Vi är väldigt intresserade av både djuren och växtodlingen och försöker hålla en hög och jämn produktion där både djur och människor mår bra.

Så spenderar jag min lediga tid: Familjen består av Johan Liljebäck samt två barn. Jag gillar att träna, åka skidor med barnen, odlar i trädgården, har några bisamhällen, läser böcker och umgås väldigt gärna med vänner och släkt.

Arbetsuppgifter i styrelsen: Ordinarie uppgifter för ordförandeposten, webbplatsansvarig och medlemsansvar.

Vice ordförande – Anneli Kihlstrand

Inriktning och examensår: Mark & Växt 1987-1993

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jobbar idag som VD för Svensk raps.

Så spenderar jag min lediga tid:

Arbetsuppgifter i styrelsen:

Kassör – Claes Åkerberg

Inriktning och examensår: Ekonomagronom, tog examen 1985.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Mitt första jobb var som utbildningskonsult på LRF i Stockholm. Därefter var jag egen företagare inom IT och jordbruk i 17 år. Efter en sejour på Hushållningssällskapet och Växa Sverige arbetar jag nu enbart som egen företagare i mitt dataföretag NIB Programmering.

Så spenderar jag min lediga tid: Familjen, som numera består av min hustru Agneta och jag då våra båda pojkar är utflugna, driver en gård med inriktning på uppfödning av islandshästar och travträning. Utöver att sköta den gillar jag matlagning, trädgårdsskötsel, ridning och löpträning. En god bok är aldrig heller fel. Jag pluggar dessutom språk, tyska och franska. Skall bli kul att se vad det leder till. På senare år har jag dessutom börjat med den udda hobbyn stand up comedy. Kul! Oj vad många grejer det blev. Måste kanske börja begränsa mig…

Arbetsuppgifter i styrelsen: Kassör och stöttar upp kring webbplats och andra tekniska lösningar för administrationen.

Ledamot och sekreterare – Jon Wessling

Inriktning och examensår: Mark & Växt. Jag läste mellan 2004-2009, men tog ut min examen 2015.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag är uppväxt på en mindre gård i norra Ångermanland där jag tidigt fick ett intresse för jordbruk. I början av gymnasietiden i Ås, utanför Östersund, stod det klart att jag ville bli agronom. Efter tiden på Ultuna arbetade jag på Länsstyrelsen i Södermanland, i början med EU-stöd, men senare mycket med projektet Greppa Näringen och allmänna landsbygdsfrågor. När en tjänst dök upp på LRF Mälardalen 2016 tog jag chansen och sedan har blivit kvar här. Idag arbetar jag med frågor kring vatten, miljö och hållbarhet på LRF.

Så spenderar jag min lediga tid: För mig är musiken viktig och jag spelar gitarr i ett band i Uppsala sedan många år. Efter att ha flyttat till hus i Östervåla blir det också mycket trädgårdsarbete och matlagning.

Arbetsuppgifter i styrelsen: Sekreterare och ingår i redaktionsrådet för tidningen Agronomen.

Ledamot – Elisabeth Böhlenius

Inriktning och examensår: Mark & växt, examen 2002.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Lärde mig allt som finns att veta om fältförsök under tre säsonger på Fransåker, Hushållningssällskapet. Jobbade sedan 12 år på Jordbearbetningsavdelningen på Ultuna och lärde mig faktiskt lite till om fältförsök. Började sedan på Växtskyddscentralen i Alnarp (var ute i ett och annat försök även där) och var där ett år och har nu i drygt tre år jobbat vidare på Jordbruksverket men som utredare inom vattenhushållning och växtnäring.

Så spenderar jag min lediga tid: Gärna ute i skogen eller i trädgården. Vandring, en tur på skidor och kopiösa mängder chokladpraliner till jul hinner jag också med. Har spelat ett antal instrument (bland annat har vår vice ordförande försökt lära mig spela fiol) och sjunger fortfarande i kör.

Arbetsuppgifter i styrelsen: Kontaktperson för nätverket Cedia (agronomer i europa).

Ledamot – Ida Iacobaeus

Inriktning och examensår: Husdjursagronom och studerade mellan åren 2004-2009.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag startade min karriär som agronom som trainee på dåvarande Svenska Pig, gick sedan vidare till Lantmännen och arbetade där med grisfoder. Därefter arbetade jag på Jordbruksverket med Greppa Näringen med djur och foderfrågor. 2011 började jag arbeta med petfood för amerikanska bolaget Mars Inc, mer specifikt med varumärket Royal Canin. Där blev jag kvar i närmare 9 år och arbetade som scientific communication manager. För två år sedan tog jag klivet och började arbeta tillsammans med min man. Vi driver en gård tillsammans som är belägen strax utanför Ystad i sydöstra Skåne. Inom företaget finns kycklingproduktion, växtodling, skog, och uthyrningsverksamhet.

Så spenderar jag min lediga tid: Att bo på och driva en gård betyder att ledig tid och arbetstid gärna flyter ihop.. Men när ledig tid finns reser jag gärna. Jag, min man och våra två barn (Ellen och Nils) gillar alla att resa och vi försöker komma iväg på någon längre resa varje år. Jag har alltid tyckt om djur och natur och vi har två jaktlabradorer som gärna hänger med mig ut i skogen.

Arbetsuppgifter i styrelsen: Sammankallande redaktionsrådet för tidningen Agronomen

Ledamot – Katarina Hedman

Inriktning och examensår: Agronomstudent med inriktning landsbygd, inskriven 2020.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Uppvuxen på bondgård i Roslagen och vill jobba med jordbrukets och landsbygdens framtid. Under sommaren 2022 har jag jobbat som fältbesiktare åt Jordbruksverket.

Så spenderar jag min lediga tid:

Arbetsuppgifter i styrelsen: Studiebevakning och studentkontakt samt sköter våra sociala medier.