Presentation av styrelsen

Ordförande – Hulda Wirsén

Porträttbild av Hulda Wirsén

Inriktning och examensår: Mark/växtagronom, examen år 2010

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag är ursprungligen från norra Öland med lantbrukarsläkt på mammas sida. Gick Bollerups naturbruksgymnasium (99-02) och därefter på Ultuna (04-10). Under somrarna under mina Ultuna studier jobbade jag fyra säsonger på växtskyddscentralen och som djurskötare på en mjölkgård i Mellböda under hösten 2006. Efter examen tog jag anställning som växtodlingsrådgivare i Halland (10-13) och därefter fortsatte jag jobba som rådgivare i Norrbotten och Västerbotten. Mellan 2019-2023 har jag jobbat som regional samordnare för Norrbottens livsmedelsstrategi (Nära Mat). Sedan 2023 är jag projektledare för Företagslyftet där vi jobbar med företagsledningsfrågor riktat till landsbygdsföretag i Norrbottens län. I Överkalix där jag bor driver vi i familjen ett modernt lantbruksföretag, Stora Mu AB, med en fin SRB-besättning om 140 årskor. På gården är vi väldigt intresserade av både djuren och växtodlingen och försöker hålla en hög och jämn produktion med god lönsamhet.

Så spenderar jag min lediga tid: Familjen består av Johan Liljebäck samt två barn, Alma och Ebba. Jag gillar att åka skidor med barnen, tränar ibland, odlar i trädgården, har några bisamhällen, läser böcker och umgås väldigt gärna med vänner och släkt.

Arbetsuppgifter i styrelsen: Ordinarie uppgifter för ordförandeposten, webbplatsansvarig och medlemsansvar.

Vice ordförande – Anneli Kihlstrand

Inriktning och examensår: Mark & Växt 1987-1993

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jobbar idag som VD för Sveriges frö och oljeväxtodlare.

Så spenderar jag min lediga tid:

Arbetsuppgifter i styrelsen:

Kassör – Claes Åkerberg

Inriktning och examensår: Ekonomagronom, tog examen 1985.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Mitt första jobb var som utbildningskonsult på LRF i Stockholm. Därefter var jag egen företagare inom IT och jordbruk i 17 år. Efter en sejour på Hushållningssällskapet och Växa Sverige arbetar jag nu enbart som egen företagare i mitt dataföretag NIB Programmering.

Så spenderar jag min lediga tid: Familjen, som numera består av min hustru Agneta och jag då våra båda pojkar är utflugna, driver en gård med inriktning på uppfödning av islandshästar och travträning. Utöver att sköta den gillar jag matlagning, trädgårdsskötsel, ridning och löpträning. En god bok är aldrig heller fel. Jag pluggar dessutom språk, tyska och franska. Skall bli kul att se vad det leder till. På senare år har jag dessutom börjat med den udda hobbyn stand up comedy. Kul! Oj vad många grejer det blev. Måste kanske börja begränsa mig…

Arbetsuppgifter i styrelsen: Kassör och stöttar upp kring webbplats och andra tekniska lösningar för administrationen.

Ledamot och sekreterare – Jon Wessling

Inriktning och examensår: Mark & Växt. Jag läste mellan 2004-2009, men tog ut min examen 2015.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag är uppväxt på en mindre gård i norra Ångermanland där jag tidigt fick ett intresse för jordbruk. I början av gymnasietiden i Ås, utanför Östersund, stod det klart att jag ville bli agronom. Efter tiden på Ultuna arbetade jag på Länsstyrelsen i Södermanland, i början med EU-stöd, men senare mycket med projektet Greppa Näringen och allmänna landsbygdsfrågor. 2016 började jag på LRF Mälardalen för att arbeta med frågor kring vatten, miljö och hållbarhet. Idag jobbar jag på HS Konsult som rådgivare och sakkunnig kring vattenfrågor och odling.

Så spenderar jag min lediga tid: För mig är musiken viktig och jag spelar gitarr i ett band i Uppsala sedan många år. Efter att ha flyttat till hus i Östervåla blir det också mycket trädgårdsarbete och matlagning samt tid med familjen.

Arbetsuppgifter i styrelsen: Sekreterare och ingår i redaktionsrådet för tidningen Agronomen.

Ledamot – Ida Iacobaeus

Inriktning och examensår: Husdjursagronom och studerade mellan åren 2004-2009.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag startade min karriär som agronom som trainee på dåvarande Svenska Pig, gick sedan vidare till Lantmännen och arbetade där med grisfoder. Därefter arbetade jag på Jordbruksverket med Greppa Näringen med djur och foderfrågor. 2011 började jag arbeta med petfood för amerikanska bolaget Mars Inc, mer specifikt med varumärket Royal Canin. Där blev jag kvar i närmare 9 år och arbetade som scientific communication manager. För två år sedan tog jag klivet och började arbeta tillsammans med min man. Vi driver en gård tillsammans som är belägen strax utanför Ystad i sydöstra Skåne. Inom företaget finns kycklingproduktion, växtodling, skog, och uthyrningsverksamhet.

Så spenderar jag min lediga tid: Att bo på och driva en gård betyder att ledig tid och arbetstid gärna flyter ihop.. Men när ledig tid finns reser jag gärna. Jag, min man och våra två barn (Ellen och Nils) gillar alla att resa och vi försöker komma iväg på någon längre resa varje år. Jag har alltid tyckt om djur och natur och vi har två jaktlabradorer som gärna hänger med mig ut i skogen.

Arbetsuppgifter i styrelsen: Sammankallande redaktionsrådet för tidningen Agronomen

Ledamot – Katarina Hedman

Inriktning och examensår: Agronomstudent landsbygdsutveckling, examen 2025.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag är uppvuxen på ett familjejordbruk i Roslagen. Efter gymnasiet flyttade jag till Gävle för att studera textilt hantverk på folkhögskola. Insåg att ett yrkesliv inom hantverk inte var min grej och återvände till Roslagen där jag jobbade som brevbärare ett tag. Flyttade sedan till Vallentuna och jobbade ett par år som personlig assistent medan jag funderade på vad jag ville bli. Var au-pair i Södra England en vända 2012 innan jag började studera musikbranschkunskap och upphovsrätt i Solna. Flyttade efter den utbildningen till Stockholm för att jobba som handläggare på Stim. Efter ett par år fick jag jobb som projektledare och administratör på Musikförläggarna där jag med åren avancerade till administrativ chef. 2020 beslutade jag mig för att byta karriär och återvända till mina rötter. Idag studerar jag till agronom med inriktning landsbygdsutveckling.

Så spenderar jag min lediga tid: Spenderar mycket av min lediga tid på min fars gård i Roslagen där jag odlar potatis och grönsaker och renoverar lite på gårdens torparstuga. Umgås med vänner och familj såklart och reser mer än gärna på både storstadsweekends och solsemestrar.

Arbetsuppgifter i styrelsen: Studiebevakning och studentkontakt samt sköter våra sociala medier.

Ledamot – Anneli Carlsson

Inriktning och examensår:

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag:

Så spenderar jag min lediga tid:

Arbetsuppgifter i styrelsen: