Presentation av styrelsen

Ordförande – Mattias Persson

Fjällvandring 188

Inriktning och examensår: Mark & Växt. Pluggade mellan 2005-2010, men tog ut examen 2014

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Min karriär som agronom började med biologisk behandling, kompostering och jordtillverkning på Örebro kommun. Därefter följde några år på reningsverket med vattenrening och slamkvalitet. De senaste åren har jag arbetat på ett miljöföretag som heter Biototal och som återför växtnäring från bord till jord.

Så spenderar jag min lediga tid: Den spenderas utomhus med husrenovering, turskidor, fjällvandring, resor, höga berg och fridykning. Sen blir det en hel del segling om somrarna.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Synliggöra agronomer och visa vad vi bidrar till i samhället. Öka sammanhållningen mellan agronomer ute i landet

Vice ordförande – Örjan Berglund

Inriktning och examensår:

Mark-växtagronom, tog examen 2000

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag:

Jag är uppvuxen på ett jord- och skogsbruk i Möklinta i norra Västmanland och började studera på Ultuna 1996. Sedan dess har jag jobbat på Inst. f. Markvetenskap med fältförsök som efter disputation övergått i forskning om växthusgasavgång från odlade torvjordar. Jag har även små sidoprojekt som handlar om Svensk Humleodling och Drönare i fältförsök. Jag är även ledamot i styrelsen för SACO-s vid SLU.

Så spenderar jag min lediga tid:

Det är många intressen som får samsas om den lediga tiden. Jakt och provledarskap för jägarexamen, musik (spelar fiol), hembryggning, disc-golf och lite handel med aktier. Jag har många förtroendeuppdrag för centerpartiet i Region Uppsala och läser en kurs i arbetsrätt på distans vid Lunds universitet. Tjänsteresor kombinerar jag gärna med en anslutande semester, ofta med besök till vingårdar,  tillsammans med min sambo Anna och dotter Emilia. De senaste åren har jag också varit med och startat bolagen Tjurbo Humle AB och Agridrobots.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året:

Sprida och tydliggöra agronomens roll i samhällsbyggande.

Kassör – Claes Åkerberg

Inriktning och examensår: Ekonomagronom, tog examen 1985.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Mitt första jobb var som utbildningskonsult på LRF i Stockholm. Därefter var jag egen företagare inom IT och jordbruk i 17 år. Efter en sejour på Hushållningssällskapet och Växa Sverige arbetar jag nu enbart som egen företagare i mitt dataföretag NIB Programmering.

Så spenderar jag min lediga tid: Familjen, som numera består av min hustru Agneta och jag då våra båda pojkar är utflugna, driver en gård med inriktning på uppfödning av islandshästar och travträning. Utöver att sköta den gillar jag matlagning, trädgårdsskötsel, ridning och löpträning. En god bok är aldrig heller fel. Jag pluggar dessutom språk, tyska och franska. Skall bli kul att se vad det leder till. På senare år har jag dessutom börjat med den udda hobbyn stand up comedy. Kul! Oj vad många grejer det blev. Måste kanske börja begränsa mig…

Ledamot och sekreterare – Jon Wessling

Inriktning och examensår: Mark & Växt. Jag läste mellan 2004-2009, men tog ut min examen 2015.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag:  Jag är uppväxt på en mindre gård i norra Ångermanland där jag tidigt fick ett intresse för jordbruk. I början av gymnasietiden i Ås, utanför Östersund, stod det klart att jag ville bli agronom.

Efter tiden på Ultuna arbetade jag på Länsstyrelsen i Södermanland, i början med EU-stöd, men senare mycket med projektet Greppa Näringen och allmänna landsbygdsfrågor. När en tjänst dök upp på LRF Mälardalen 2016 tog jag chansen och sedan har blivit kvar här. Idag arbetar jag med frågor kring vatten, miljö och hållbarhet på LRF.

Så spenderar jag min lediga tid: För mig är musiken viktig och jag spelar gitarr i ett band i Uppsala sedan många år. Efter att ha flyttat till hus i Östervåla blir det också mycket trädgårdsarbete och matlagning.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Med förändringarna i SLUs utbildningar kommer vi behöva arbeta mer för att locka studenter till agronomyrket. Därför vill jag öka vår närvaro på Ultuna.

Ledamot – Elisabeth Böhlenius

Ledamot – Katarina Hedman