Ordförande – Karin Ulvshammar

Inriktning och examensår: Husdjur, 2010 (tog ut examen 2014)

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag började min agronomkarriär med två härliga säsonger som arealkontrollant på Länsstyrelsen i Södermanland. Därefter jobbade jag på Svensk Mjölk och Växa Sverige med utveckling av rådgivningsverktyg och verktyg för insamling av djurdata. Numera jobbar jag på DeLaval International. Började som produktspecialist inom konventionella mjölkningssystem, fortsatte med produkten Herd Navigator och nu ansvarar jag för hullbedömningskameran, automatiskt klövbad samt påfösargrindar.

Så spenderar jag min lediga tid: Jag umgås helst med min sambo och vår dotter men jag försöker även hinna med att styrketräna, följa någon tv-serie och lyssna på podcasts. För övrigt så älskar jag att resa.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Jag vill fortsätta jobba för att fler branschområden får upp ögonen för agronomers kompetens. Jag vill också se till så att Agronomförbundet är en aktiv professionsförening som satsar på aktiviteter efterfrågade av medlemmarna.

Sekreterare – Carl Blomgren 

DSC00027

Inriktning och examensår: Ekonomagronom, tog examen 2002.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag har spenderat en tredjedel av yrkeslivet som journalist och två tredjedelar som kommunikatör. Jag har erfarenhet från privat och offentlig sektor samt från det lilla nystartade företaget till det etablerade globala företaget, i stort sett hela tiden med fokus på de areella näringarna.

Så spenderar jag min lediga tid:Med familjen.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Hur kunskapsförsörjning kan säkras inom jordbruk, livsmedelsproduktion, vattenbruk och förnyelsebar energi samt naturvetares/agronomers roll i detta. Ökade internationella kontaktytor intresserar mig också.

Kassör – Claes Åkerberg

Inriktning och examensår: Ekonomagronom, tog examen 1985.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Mitt första jobb var som utbildningskonsult på LRF i Stockholm. Därefter var jag egen företagare inom IT och jordbruk i 17 år. Sen 2007 har jag arbetat i Hushållningssällskapet och Växa Sverige som konsult inom ekonomi, IT, landsbygdsutveckling och energi.

Så spenderar jag min lediga tid: Familjen, som numera består av min hustru Agneta och jag då våra båda pojkar är utflugna, driver en gård med inriktning på uppfödning av islandshästar och travträning. Utöver att sköta den gillar jag matlagning, trädgårdsskötsel, ridning och löpträning. En god bok är aldrig heller fel. Jag pluggar dessutom språk, tyska och franska. Skall bli kul att se vad det leder till.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Synliggöra agronomer i vår tidning och bidra till att utveckla utbildningen och arbetslivet för agronomer.

Ledamot – Beatrice Ramnerö

DSC_0550

Inriktning och examensår: Markväxtagronom, tog examen juni 2015
Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag är uppvuxen utanför den lilla orten Strömsholm i Västmanland. Intresse för natur och miljö har jag alltid haft och efter att ha hjälpt till på lantbruk under många somrar som yngre valde jag att läsa till agronom. 2014 jobbade jag som kårordförande på Ultuna Studentkår, fortsatte som eventkoordinator inom samverkan på SLU samtidigt som jag skrev examensarbete. Efter examen började jag jobba med ett projekt kring agrar kompetensförsörjning på Lantmännen. Idag jobbar jag med strategifrågor på Lantmännen.

Så spenderar jag min lediga tid: Pendlar… Den tid som är kvar ägnar jag helst åt att yoga, styrketräna eller engagera mig i olika projekt eller initiativ – exempelvis Agronomuppropet och Jagäragronom på Instagram.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Tydliggöra karriärvägar för agronomer och öka medvetenheten om agronomyrket. Förra året jobbade vi mycket med att undersöka vad medlemmarna skulle vilja ha av Agronomförbundet, så i år vill jag självklart arbeta för att uppfylla de önskemål som finns.

Ledamot – Maria Falkdalen

 mariaf

Inriktning och examensår: Ekonomagronom, student inskriven 2014.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag är uppvuxen i Jämtland med fjällen och naturen runt hörnet. Jag har alltid haft ett stort miljöintresse vilket fick mig att välja att studera till ekonomagronom. Mitt mål med utbildningen är att kunna jobba med globala miljö-, handels- och livsmedelsfrågor.  Jag läser nu fjärde året på ekonomagronom-programmet med inriktning mot nationalekonomi.

Så spenderar jag min lediga tid: Umgås med vänner, tycker mycket om träning och friluftsliv såsom skidåkning och har även ett stort matlagningsintresse.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Vara med och bidra i frågor som rör studenter, utbildning och agronomers arbetsmarknad.

 

Ledamot – Sofia Sollén Norrlin 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inriktning och examensår: Landsbygdsutvecklingsagronom, examen juni 2016.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Uppvuxen på landet utanför Västerås och med de första sommarjobben på närmsta lantbruk låter det inte så konstigt att det blev att plugga till agronom. Men som 16åring flyttade jag hemifrån för att ”aldrig mer bo på landet”. Flera år senare, efter att ha levt storstadsliv men också rest i Latinamerika och börjat intressera mig för miljö- och rättighetsfrågor väcktes intresset på allvar för den svenska landsbygden och hållbar matproduktion. Ett parallellt intresse för utveckling och påverkansarbete ledde mig till flera engagemang under studietiden, inte minst i Ultuna studentkår där jag jobbade ett år med utbildningsfrågor som vice kårordförande. Idag skriver jag examensarbete om krisberedskap för livsmedelsförsörjning i Sverige utifrån lantbrukares syn på sin och samhällets roll och ansvar.

Så spenderar jag min lediga tid: Helst ute i skog och mark, i grönsakslandet eller experimenterandes i köket. Kanske lite för ofta på föreningsmöten eller flängandes mellan något av mina ”hem”. Är med och driver ett sommarkafé med konserter och närproducerat ekologiskt fika i Rättvik om somrarna. Gillar att dansa allt från salsa till bugg och försöker även underhålla och utveckla mina språkkunskaper i spanska (och engelska), främst genom läsning.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Fånga upp så många intressen som möjligt från våra medlemmar och fortsätta det arbete som finns för att Agronomförbundet ska skapa mötesplatser, fungera som stöd för och upplevas som relevant för alla agronomer. Att öka kunskapen och medvetandet om agronomers många olika kompetenser är ett viktigt arbete, även min egen relativt nya inriktning, känns viktigt. Agronom är en kvalitetsstämpel som bör kännas till även utanför de gröna näringarna!