Ordförande – Mattias Persson

Fjällvandring 188

 Inriktning och examensår: Mark & Växt. Pluggade mellan 2005-2010, men tog ut examen 2014

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Min karriär som agronom började med biologisk behandling, kompostering och jordtillverkning på Örebro kommun. Därefter följde några år på reningsverket med vattenrening och slamkvalitet. De senaste åren har jag arbetat på ett miljöföretag som heter Biototal och som återför växtnäring från bord till jord.

Så spenderar jag min lediga tid: Den spenderas utomhus med husrenovering, turskidor, fjällvandring, resor, höga berg och fridykning. Sen blir det en hel del segling om somrarna.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Synliggöra agronomer och visa vad vi bidrar till i samhället. Öka sammanhållningen mellan agronomer ute i landet

Kassör – Claes Åkerberg

Inriktning och examensår: Ekonomagronom, tog examen 1985.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Mitt första jobb var som utbildningskonsult på LRF i Stockholm. Därefter var jag egen företagare inom IT och jordbruk i 17 år. Sen 2007 har jag arbetat i Hushållningssällskapet och Växa Sverige som konsult inom ekonomi, IT, landsbygdsutveckling och energi.

Så spenderar jag min lediga tid: Familjen, som numera består av min hustru Agneta och jag då våra båda pojkar är utflugna, driver en gård med inriktning på uppfödning av islandshästar och travträning. Utöver att sköta den gillar jag matlagning, trädgårdsskötsel, ridning och löpträning. En god bok är aldrig heller fel. Jag pluggar dessutom språk, tyska och franska. Skall bli kul att se vad det leder till.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Synliggöra agronomer i vår tidning och bidra till att utveckla utbildningen och arbetslivet för agronomer.

Ledamot – Beatrice Ramnerö

20180122_131157

Inriktning och examensår: Markväxtagronom, tog examen 2015
Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag är uppvuxen utanför den lilla orten Strömsholm i Västmanland. Intresse för natur och miljö har jag alltid haft och efter att ha hjälpt till på lantbruk under många somrar som yngre valde jag att läsa till agronom. 2014 jobbade jag som kårordförande på Ultuna Studentkår, fortsatte som eventkoordinator inom samverkan på SLU samtidigt som jag skrev examensarbete. Efter examen började jag jobba med ett projekt kring agrar kompetensförsörjning på Lantmännen. Idag jobbar jag med strategifrågor på Lantmännen.

Så spenderar jag min lediga tid: Då jag bor i Norrbotten spenderar jag min fritid utomhus, gärna på längdskidor! Husrenovering och mjölkning av kor tar också upp en stor del av min lediga tid.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Tydliggöra karriärvägar för agronomer och öka medvetenheten om agronomyrket. Förra året jobbade vi mycket med att undersöka vad medlemmarna skulle vilja ha av Agronomförbundet, så i år vill jag självklart arbeta för att uppfylla de önskemål som finns.

Ledamot – Maria Falkdalen

 mariaf

Inriktning och examensår: Ekonomagronom, student inskriven 2014.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Jag är uppvuxen i Jämtland med fjällen och naturen runt hörnet. Jag har alltid haft ett stort miljöintresse vilket fick mig att välja att studera till ekonomagronom. Mitt mål med utbildningen är att kunna jobba med globala miljö-, handels- och livsmedelsfrågor.  Jag läser nu fjärde året på ekonomagronom-programmet med inriktning mot nationalekonomi.

Så spenderar jag min lediga tid: Umgås med vänner, tycker mycket om träning och friluftsliv såsom skidåkning och har även ett stort matlagningsintresse.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Vara med och bidra i frågor som rör studenter, utbildning och agronomers arbetsmarknad.

 

Ledamot – Sofia Sollén Norrlin 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inriktning och examensår: Landsbygdsutvecklingsagronom, examen juni 2016.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Uppvuxen på landet utanför Västerås och med de första sommarjobben på närmsta lantbruk låter det inte så konstigt att det blev att plugga till agronom. Men som 16åring flyttade jag hemifrån för att ”aldrig mer bo på landet”. Flera år senare, efter att ha levt storstadsliv men också rest i Latinamerika och börjat intressera mig för miljö- och rättighetsfrågor väcktes intresset på allvar för den svenska landsbygden och hållbar matproduktion. Ett parallellt intresse för utveckling och påverkansarbete ledde mig till flera engagemang under studietiden, inte minst i Ultuna studentkår där jag jobbade ett år med utbildningsfrågor som vice kårordförande. Idag skriver jag examensarbete om krisberedskap för livsmedelsförsörjning i Sverige utifrån lantbrukares syn på sin och samhällets roll och ansvar.

Så spenderar jag min lediga tid: Helst ute i skog och mark, i grönsakslandet eller experimenterandes i köket. Kanske lite för ofta på föreningsmöten eller flängandes mellan något av mina ”hem”. Är med och driver ett sommarkafé med konserter och närproducerat ekologiskt fika i Rättvik om somrarna. Gillar att dansa allt från salsa till bugg och försöker även underhålla och utveckla mina språkkunskaper i spanska (och engelska), främst genom läsning.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Fånga upp så många intressen som möjligt från våra medlemmar och fortsätta det arbete som finns för att Agronomförbundet ska skapa mötesplatser, fungera som stöd för och upplevas som relevant för alla agronomer. Att öka kunskapen och medvetandet om agronomers många olika kompetenser är ett viktigt arbete, även min egen relativt nya inriktning, känns viktigt. Agronom är en kvalitetsstämpel som bör kännas till även utanför de gröna näringarna!

Ledamot – Lovisa Neikter

26815539_1016300861851136_933539360755349569_n

Inriktning och examensår: Agronom inom landsbygdsutveckling, tog examen 2016.

Så ser min bakgrund ut och här befinner jag mig idag: Mitt första jobb var som forskningsassistent på Stad och Land institutionen, SLU. Sedan augusti år 2017 jobbar jag som bredbandskoordinator vid Region Uppsala.

Så spenderar jag min lediga tid: Jag hänger med sambo, hund och vänner. Då stor del av min familj bor i Växjö så blir det mycket face-time! Annars är jag även aktiv i Unga på landsbygden som ordförande. Tycker det är kul med olika former av spel, gärna dataspel. Saknar en riktigt tomt för odling, så nöjer mig för tillfället med pallkragarna på innergården.

Frågor jag vill jobba med i Agronomförbundet under året: Arbeta för att lyfta agronomer som profession och den bredd vi representerar på arbetsmarknaden.